maanantai 21. tammikuuta 2013

Joel Maisalmi (2/2013): "Kuvat laadukkaita mutta yllätyksettömiä"


Utaimen 2/3013 kuvat arvioi lyhyesti Alma Median Helsingin toimiston valokuvaaja Joel Maisalmi:
  • Kokonaisuutena lehden kuvat laadukkaat, mutta yllätyksettömät.
  • Kansijuttu kiipeilijästä jää etäiseksi, koska kuvat toistavat itseään. Sekä kansikuva, että sisäsivujen kuvat keskittyvät liikaa kuvaamaan pelkkää miestä jääputouksella. Mies edestä, alhaalta, takaa. Avausaukeaman kuva on aivan mainio startti jutulle, mutta seuraava aukeama jää jankkaamaan yhden asian ympärille. Jään kaipaamaan tunnetta. Ja moniulotteisempaa kerrontaa. Olisoko matkalta jäätikölle ja takaisin irronnut jotain. Tai yksityiskohtia; kohmeisia sormia, märkiä sukkia, erilaisia tunnetiloja.
  • Pimpparallin kuvia vaivaa sama oireyhtymä kuin kiipeilijäkuviakin. Iso kuva on hyvä, mutta kaksi pienempää toistavat samaa. Tässä jutussa taitto selvästi vaikuttaa heikentävästi. 
  • Neliöhköt päällekkäiset pikkukuvat eivät oikein toimi. Joku kuva olisi voinut olla vaikkapa miljööstä.
  • Asiattomuuksia kentän laidalla huutelevista vanhemmista kertovassa jutussa on taitollisesti aivan hyvä ote. Ei mestarillinen, mutta aivan hyvä. Kuva itsessään ei ole niin vahva, että seisoisi omilla jaloillaan, mutta jutun kuvituksena ja taitollisena osana ajaa asiansa. Kuvan henki on väsynyt (kuvassa kaikilla on väsynyt ilme tai elekieli), joten se ei juurikaan kerro intohimoisesti solvaavista vanhemmista.
  • Lehden kuvista eniten mieltä jäi vaivaamaan pellekuva. Salamalla kikkailua, mutta kuvassa on jotain enemmänkin. Kuvaaja on saanut hyvän kontaktin kuvattavaan ja se näkyy tunteen välittymisenä kuvasta.
  • Ylipäätään kuviin kaipaisin enemmän tunnetta, yllätyksellisyyttä ja variaatiota. Isommissa kokonaisuuksissa voisi luoda draamaa ja tarinallisuutta kuvavalinnoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti