maanantai 10. joulukuuta 2012

Eetu Sillanpää (12/2012): "Houkutteleeko kuva lukemaan juttua?"


Utaimen 12/2012 kuvat arvioi Pohjalaisen valokuvaaja Eetu Sillanpää:

Kiitokset, että sain olla arvioimassa lehteänne. Oli mielenkiintoinen kokemus, kuvien taso oli aika vaihteleva. Olen aika suorapuheinen, kuten varoitin. Mielestäni parempi sanoa lyhyesti ja suoraan, kuin kaarrella ja jättää sanoma epäselväksi. Toivon sydämestäni, ettei kukaan pahoita mieltään ja että uskallan liikkua Tampereen kaduilla myös kello 21:n jälkeen :)

Tässä kommentit ranskalaisilla viivoilla, kuten sovittiin:

KANSI:

-Selkeän yksinkertainen, epäterävyys toimii hienosti, samoin huskyn sininen silmä ja köyden sinertävä sävy. Iso miinus naisen asennosta ja ilmeestä, tulee poseerattu ja lavastettu tunne.

SIVU 2

-Mikä on kuvan sanoma, mitä se kertoo ? Houkutteleeko lukemaan juttua? Ei taatusti ! Tyypillinen "kun en muuta keksinyt" kuva. Parempi jättää muistikortille kuin laittaa lehteen.

SIVU 3

-Sama pätee myös tähän kuvaan. Onko Pirkkalan vetovoimaa pöydän takana istuva mies ? Haastatellun kuva on hyvä olla jutussa mutta tällaisena ei toimi. Lehtikuvan pitäisi aina kertoa tarina, jos se ei sitä tee, sen paikka ei ole lehdessä. Kuvitusta pitää miettiä etukäteen, millä kerrotaan Pirkkalan vetovoimasta. Varmasti aivan jollain muulla, kuin tällä kuvalla.

SIVU 4-5

- Hyvä pääkuva, toimiva ja rauhallinnen tunnnelma. Mutta minne katse osuu kuvassa ? "Elviksen". alttaritaulun ja kukkamaljakon väliin, ei artistiin. Vähän menee ohi...Hieman väljempi ja aavistuksen erilainen rajaus olisi autanut asiaa. Samalla saatu yleisöä mukaan. Erillinen "vakiokuva" yleisöstä ei toimi. Silhuetti kuva artistista on hyvä mutta noin isona vie liikaa huomiota pääkuvalta, huuto ei kuuulu, jos kaikki huutaa. Kuitenkin kokonaisuutena melko hyvä, näkyy, että on mietitty ja yritetty.

SIVU 6

- Samoilla lauteilla reppari. Välittyykö kuvista saunomisen tunnelma ? Ei välity ! Eikä se, että samoilla lauteilla on lääkäreitä ja päihdekuntoutujia. Pukuhuoneen tungoskuvassa on ideaa kuvata se ikkunan läpi mutta lopputulos ei toimi. Mihin katse kiinnittyy ensinmäisenä ? Tungokseen pukuhuoneessa, ei vaan WC:n oveen. Hyvät ainekset kunnon kuvareppariin hukattu kokonaan.

SIVU 7

- Loistavan yksinkertainen, pelkistetty toteutus. Todella hieno !

Sivu 8-9 ja 10-11

- Aloituskuva toimii kohtalaisesti, etenkin otsikon takia. Herättää kysymyksen, mitä tulossa, houkuttelee lukemaan juttun. Mutta sisäsivut pienoinen pettymys. Selkeä kerronnallinen pääkuva puuuttuu. Juttu tarvitsisi kuvan, mikä kertoisi heti, mistä kyse. Aloitusaukeama ei sitä tee mutta herättää mielenkiinnon. Alalaidan luistelijoiden jalat eivät toimi, idea hyvä muttei vaan toimi. Yksityiskohta kuvat hyviä. Kunnnon pääkuvalla olisi saatu hieno kuvareppari aikaan mutta sen puuttumin vesittää koko kerronnan, valitettavasti.

SIVU 12

-Mediayrittäjä jutun kuva kaunis, yksinkertainen ja hyvin sommmiteltu. Mutta kertooko se mediayrittäjän työstä ? Miksi ihmeessä kuvataan pöydä takana istuvia ihmisiä ? Miksi ei kuvata elämää, työtä, iloa, surua, miksi ei kerrota kuvilla tarinoita ?

-Kiertohaastattelu kuvat hyvää "normaalitasoa", ei herätä intohimoja eikä suuria tunteita mutta toimii tuolllaisessa yhteydessä.

Sivu 13

-Superliivit jutun kuva toimii, tarpeeksi tiukkaan rajattu, yksinkertaisen selkeä kuva. Jos olisi käytetty isommalla, olisi kannattanut miettiä rajausta missä katunäkymää, Tamperetta, olisi näkynnyt enemmän. Mutta tässä koossa toimii hyvin.

-Itsenäisyysjutun kuvitus aivan loistava, todella hieno, nostan hattua !  Siinä on tarina, laittaa ajatuksia liikkeelle. Mielettömän hieno oivallus !!!

SIVU 14

-Vapaus valehtelemalla jutun kuvitus toimii myös. Vaikea aihe kuvittaa mutta tämä ratkaisu toimii melko hyvin. Yleensä vastustan tekstin upottamista kuvaan. mutta poikkeus vahvistaa säännön, tässä se toimii.

Sivu 15

- työllistymis jutun kuva myös todella hieno. Pysähdyttää ja pakotttaa lukemaan ainakin, mistä on kysymys. Hieno idea, hieno toteutus !

SIVU 16

-Hieno pääkuva koirasta ja naisesta. Kuvassa tunnelmaa, läheisyyttä ja ystävyyttä. Houkuttelee lukemaan juttun. Mutta alalaidan pikkukuva täysi vastakohta pääkuvalle. Ei taatusti houkuttele lukemaan juttua, eikä kerro juuri mitään. Jos parempaa vaihtoehtoa ei kakkoskuvaksi, kannattaa mennä yhdellä hyvällä kuvalla.

Sivu 17

-Hyvä kuvareppari idea torikahvilasta pilattu kuvalla, joka ei kerro juuri mitään. Kuva toimisi kakkoskuvana. Mutta juttu vaatisi selkeän, pysähdyttävän pääkuvan, joka kertoisi mistä on kyse. Ei samaa asiaa kuin teksti, vaan sen mitä sanoilla on vaikea kuvata. Jotain tunnelmasta, miljööstä......

Sivu 18

-Tyypillinen huonon hauska hevoskuva. Maailma on täynnä näitä kuvia haukottelevista hevosista, jotka näyttävät nauravan. Ja miksi nämä aina kuvataan laajakulmalla, hevonen näyttää todella luonnottoman muotoiselta, ei edes hauskalta.

Tässä nämä kommentit. Toivottavasti en ole liian suorapuheinen mutta Pohjanmaalla tavataan asiat sanoa suoraan....

Kuvista yleensä, tekninen taso on hyvää. Mutta kerronta on alkeellista, tai sitä ei ole juuri lainkaan. Toivottavasti saa opiskelijat miettimään sitä, että kysed on tarinan kertomisesta. Ilman tarinaa kuvalla ei ole merkitystä. Tai ainakaan sen paikka ei ole lehden sivullla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti